download Jom Explore app
Supamala: Hotpot Gaya Szechuan Original Dari China!

Supamala: Hotpot Gaya Szechuan Original Dari China!

Jom! Makan
By Muhammad Aliff on 02 Nov 2023
Digital Editor

Siapa sini peminat hotpot? Supamala hadir membawa gaya hotpot Szechuan daripada China untuk memuaskan nafsu makanan korang tau. Mereka menawarkan pelbagai hidangan melazatkan dengan ruang makan mewah dan selesa. Siap muslim friendly lagi pulak tu!

Terletak dalam Sunway Pyramid berdekatan dengan Sushi Jiro. Supamala baru sahaja membuka pintu untuk menerima peminat hotpot mencuba gaya masakan yang jarang kita dapat cuba tau.

Gaya masakan Szechuan bukan nama unik sahaja. Ini merupakan salah satu daripada beratus gaya masakan yang ada di China yang memberi fokus kepada tahap kepedasan tau. Haa.. siapa yang suka makan pedas memang wajib cuba.

Supamala menawarkan Gaya Szechuan Hotpot untuk korang!Photo from IG | _nisanisa_

Selain itu, memandangkan hotpot pun tengah trendy dan min dah tulis bagaimana cara nak menikmatinya dekat korang. Tak salah kita nak hadiahkan diri setelah penat berkerja menikmati makanan melazatkan seperti ini.

Mulut korang dah mula berair belum membayangi hirisan daging dimasak dengan sup pedas?  Baca sampai habis untuk tahu apa yang best dekat Supamala!

Masakan Gaya Szechuan Dari Barat Daya China

Contoh makanan Szechuan yang dipenuhi dengan lada pedas!Photo from Pinterest

Kalau korang nak tahu, China merupakan sebuah negara yang cukup besar dan mempunyai budaya masakan sungguh mendalam. Hampir setiap wilayah di China mempunyai gaya masakan sendiri menggunakan resipi terhasil daripada kawasan itu.

Szechuan merupakan salah satu wilayah China yang terkenal. Wilayah ini terkenal dengan gaya masakannya yang menggunakan rasa pedas terhasil daripada lada Sichuan. Kalau korang berjalan di wilayah ini, lada Sichuan akan digunakan hampir semua kedai.

Cuma pedasnya sedikit berbeza daripada pedas yang kita biasa. Tahap kepedasan mereka lebih tinggi dan mempunyai rasa rempah yang dapat menyengat lidah kita sehingga kebas tau! Ia merupakan pengalaman yang cukup unik untuk korang cuba buat kali pertama.

Penggunaan lada Sichuan memang wajib dalam masakan gaya ini!Photo from Pinterest

Seterusnya, masakan Szechuan pula boleh dibahagikan kepada tiga jenis iaitu Shanghe Gang, Xiahe Gang dan Xiaohe Gang. Setiap jenis mempunyai ciri tersendiri dapat membezakan antara satu sama lain.

Yang pertama fokus menggunakan bahan segar dengan rasa ringan. Kedua pula, banyak menggunakan daging dan sayur yang diawet mempunyai profile rasa mendalam kuat. Ketiga pula, banyak menggunakan garam dan bahan masin ditambah dengan rasa pedasnya!'

Fokus Supamala pula menyediakan Szechuan hotpot secara tradisional dengan menggunakan biji lada Sichuan untuk menghasilkan sensasi kebas dekat lidah korang!

Pedas Sehingga Boleh Kebas Lidah Korang!

Walaupun pedas, nikmat sedap tu masih ada!Photo from IG | _aniskiss

Takutnya nak makan pedas nanti boleh sakit perut! Haa.. sebenarnya rasa pedas Sichuan sangat berbeza daripada pedas yang kita biasa. Rasa sitrus dan kebas hanya wujud apabila lada Sichuan digunakan tau.

Menurut Supamala, Sichuan Hot Pot (juga dikenali sebagai Mala) telah wujud sejak kurun ke -19 di China. Mala telah mendapat perhatian daripada penduduk Malaysia yang menyukai rasa pedas yang kuat dalam masakan.

Rasa pedas menyengat Mala digabungkan dengan kepedasan masakan Malaysia pasti dapat mencipta pengalaman yang menyeronokkan. Selain itu, dekat Supamala korang boleh pilih satu, dua atau 4 jenis sup untuk satu meja.

Korang boleh pilih sehingga 4 sup untuk satu meja!Photo from IG | syazwani_saad

Pilihan sup yang ada? Pilih antara Szechuan Butter Mala, Collagen Chicken, Signature Thai Tomyum, Japanese Sukiyaki dan Golden Hot and Spicy untuk masak makanan korang jadi lagi menyelerakan.

Menu yang ada pula pun memang memuaskan. Protein yang ada seperti ayam, daging, kambing dan itik salai sudah cukup untuk membuka selera makan kita kan? Nak makanan laut macam sotong, udang dan scallop pun ada.

Menyelerakan betul tengok potongan daging tuPhoto from IG | kl.now

Jangan lupa macam min pernah pesan! Hotpot takkan rasa lengakp kalau kita tak cipta sos cicah sendiri. Supamala menyediakan satu meja khas untuk korang hasilkan resipi sos mengikut hati.

Bila dah puas makan mesti kita nak pencuci mulut kan? Jangan lupa untuk pesan Supamala Cendol dapat menyejukkan lidah yang tengah kebas tu!

Supamala Menyediakan Ruang Makan Macam Korang Seorang Raja

Supamala menyediakan ruang makan cukup selesa pulak tuPhoto from IG | _aniskiss

Selain daripada menikmati makanan yang memuaskan, Supamala juga mengambil berat tentang keselesaan korang ketika tengah asyik makan itu. Langkah masuk sahaja ke dalam restoran mereka korang dapat lihat konsep yang cukup menakjubkan.

Reka bentuk dalaman dibina sehingga menelan kos RM3 juta menampilkan pelbagai motif China dan Malaysia bergabung menjadi satu. Ilustrasi seni tradisional Cina, motif beca, penggunaan ratan pasti menarik perhatian korang.

Selain itu, persekitaran makanan pula dicipta dengan penuh keselesaan supaya korang dapat menikmati hotpot dengan suasana yang cukup tenang. Kalau korang nak bawa satu keluarga besar datang makan jangan risau.

Sebab Supamala ada bilik khas VIP untuk makan bersama keluarga dengan penuh privasi. Ruang makan dibina untuk memberikan korang pengalaman macam seorang Maharaja ketika zaman kesultanan.

Suasana tenang untuk bagi kepuasan ketika korang makanPhoto from IG | sha_.rchive

Gaya masakan Szechuan mungkin perkara baru untuk korang cuba. Namun, memang tak rugi kalau korang nikmatinya dekat Supamala hotpot kerana jaminan mereka menyediakan hotpot yang mengikut resipi tradisional daripada China.

Tinggal cicah sahaja daging ke dalam sup mala pedas!

📍 LG2, Sunway Pyramid (Marrakesh Lane, Behind Sushi Jiro)

⏰ Setiap hari (10 am - 10 pm)

📞 +6016-265 7579

Mungkin korang suka:

📢 Follow kami di Instagram  Jomexplore Instagram

📢 Follow kami di Facebook Jomexplore Faecbook

📢Follow kami di Tiktok Jomexplore Tiktok