download Jom Explore app
Memahami Hobi Lelaki: Kenapa Mereka Perlukan Sebuah Hobi!

Memahami Hobi Lelaki: Kenapa Mereka Perlukan Sebuah Hobi!

Lifestyle
By Muhammad Aliff on 24 Aug 2023
Digital Editor

Hidup sebagai lelaki memang tak tumpah kalau tiada hobi atau minat yang mendalam sehingga memenuhi hidup mereka. Sampaikan para perempuan pun tak faham kenapa boleh obses dengan hobi mereka. Oleh itu, jom tengok hobi apa yang selalu ramai lelaki minat!

Perempuan selalu menghadapi masalah untuk memahami jiwa seorang lelaki secara mendalam. Secara lumrahnya, memang lelaki banyak perbezaan daripada perempuan terutama tentang pemikiran.

Kebanyakkan lelaki mempunyai pemikiran yang lurus kerana memudahkan hidup mereka dan dapat mengelakkan daripada menyerabutkan kepala dengan macam-macam masalah yang selalu dihadapi.

Disebabkan itulah, ramai lelaki akan mencari hobi atau minat yang mereka dapat memberi masa serta tenaga sepenuhnya untuk memberi sedikit kelapangan dalam hidup dan jiwa mereka.

Haa.. hobi ini penitng tau! Hobi berfungsi sebagai tingkat kepada jiwa lelaki memberikan pandangan tentang personaliti individu. Bagi lelaki, hobi bukan lah sekadar hobi tetapi saluran untuk mengekspresikan diri.

Melalui hobi, mereka dapat berjumpa lebih ramai orang sekaligus memberi ruang untuk membesar dan mendapat perspektif baru dalam kehidupan. Maka, untuk perempuan yang asyik tak faham hobi lelaki jom tengok apa hobi yang selalu lelaki minat.

Lelaki Memerlukan Hobi Untuk Memastikan Hidup Mereka Ada TujuanPhoto from Pinterest

Mana tau lepas ni boleh selesaikan masalah tak faham lelaki dan tidak tahu nak beli hadiah apa untuk pasangan sendiri.

Kaki Hiking Dengan Camping

Ada Yang Suka Gi Hiking Waktu Hujung Minggu Untuk Menikmati Suasana Alam SekitarPhoto from Pinterest

Haa.. mungkin korang berkenalan dengan lelaki yang jenis kaki hiking dan suka betul pergi camping. Alam semula jadi merupakan rumah kedua dan merasakan mereka dapat memenuhi jiwa apabila duduk melepak menikmati alam sekitar.

Kadang kala ada juga yang suka lakukan aktiviti lasak dalam persekitaran alam semula jadi. Seperti mandi sungai, jungle trekking ataupun mendaki gunung yang memerlukan kekuatan dari segi fizikal dan mental juga tau.

Aktiviti seperti ini memberi peluang kepada lelaki untuk menguji tahap fizikal dan mental mereka sekaligus mengajar untuk sentiasa menyesuaikan diri dengan persekitaran baru dan bersedia untuk menempuh apa jua cabaran.

Maklumlah, persekitaran alam semula jadi seperti hutan, gunung, sungai bukanlah persekitaran yang selesa tetapi ada kecantikkan disebaliknya yang kemungkinan pasangan korang suka.

Sampai Ada Yang Pergi Daki Gunung Lagi Tau Kalau Betul-Betul Minat Hobi IniPhoto from Pinterest

Dapat melihat matahari terbit dapat memenuhi rasa nikmat memberi kepuasan kepada mereka yang suka menghargai persekitaran alam sekitar.

Kaki Sukan Je Hidupnya

Main Bola Sepak Antara Hobi Paling Popular Dalam Dunia LelakiPhoto from Pinterest

Lelaki dan sukan memang sukar nak dipisahkan. Macam perempuan minat barang kecatnikan, kalau lelaki pula memang wajib bersukan lah! Sebut sahaja sukan apa pasti mempunyai peminat lelaki.

Kalau di negara kita, sukan utama yang dipilih adalah bola sepak. Memang senang sangat nak tengok lelaki main bola sepak pada waktu petang atau malam selepas pulang dari kerja atau bermain futsal.

Kadang kala, ada lelaki yang tak minat bola sepak tetapi minat sukan lain seperti sukan permotoran, bola keranjang dan sepak takraw yang dapat tingkatkan tahap adrenalin, jalinkan hubungan berpasukan dan memberi kepuasan sepenuhnya.

Minat terhadap sukan ini mengajar seorang lelaki untuk berfikir dengan lebih strategik, tingkatkan tahap fizikal dan mengajar untuk kekal berdispilin. Selain itu, mereka juga akan dapat menambah kenalan baru melalui pasukan baru.

Hobi Bersukan Memberi Semangat Untuk Lelaki Sentiasa BerusahaPhoto from Pinterest

Oleh itu, jangan terkejut kalau pasangan korang tiap minggu asyik keluar bersukan aja kerana ia membantu mereka untuk kekal cergas dan tajamkan tahap mental mereka.

Kaki Kereta Macam Abang Honda

Mungkin Ada Lelaki Suka Membaiki KeretaPhoto from Pinterest

Selain daripada sukan atau healing dalam hutan. Lelaki memang wajib tertarik dengan dunia automobil. Setiap lelaki pasti memiliki kereta impian mereka dan pernah bercita-cita untuk menjadi pelumba kereta pada satu masa dalam kehidupan mereka.

Dunia automobil menyediakan sebuah platform untuk menggabungkan kreativiti dan kebolehan teknikal untuk menghasilkan pelbagai rekaan kereta yang sangat menakjubkan. Untuk seorang lelaki, ada yang minat kereta laju, kereta klasik atau menghayati setiap reka bentuk kereta.

Korang juga akan berjumpa lelaki yang obses dalam dunia pemulihan kereta yang akan menghabiskan masa berjam-jam untuk memulihkan kereta terbengkelai kepada keadaan asal untuk dipandu atau disimpian menjadi koleksi.

Hobi ini memang memerlukan banyak kemahiran dan kesabaran untuk memahami serta mempelajari segala aspek pembinaan kereta. Mereka juga akan sentiasa bereksperimen untuk mencari kereta yang sempurna.

Setiap Lelaki Mempunyai Kereta Idaman Masing-Masing Seperti Kereta KlasikPhoto from Pinterest

Jangan terkejut kalau rumah mereka macam bengkel kereta dipenuhi dengan peralatan kereta semata-mata untuk membaiki kereta idaman mereka.

Kaki Main Game & Kumpul Memoribilia

Ada Lelaki Wajib Main Game Untuk Melepaskan Stress Dalam HidupnyaPhoto from Pinterest

Haa.. memang tak sah la hidup lelaki kalau tak main game kan? Tak kisah game macam mana pun. Lelaki memang wajib main game untuk menghilangkan stress, mencari ketenangan atau mencari kebahagiaan.

Game pula ada macam-macam genre yang akan menarik minat setiap lelaki. Ada lelaki suka main game yang mempunyai perjalanan cerita mendalam dan plot menarik. Ada yang lebih suka genre fantasi dan ada juga suka genre simulasi seperti kehidupan realiti.

Selain itu, ada juga lelaki yang suka mengumpul memoribilia seperti baju vintaj, barang sukan, permainan lama ataupun kasut! Ini semua akan nampak serabut di mata perempuan tetapi di mata lelaki ini adalah pelengkap hidup.

Sama seperti Batman yang mempunyai gua menyimpan koleksinya, lelaki pun ada keinginan untuk mempunyai sebuah bilik yang dipenuhi dengan segala permainan yang diminatinya sejak dari kecil.

Impian Setiap Lelaki Untuk Mempunyai Bilik Khas Untuk Hobi MerekaPhoto from Pinterest

Memang lumrah lelaki untuk menyimpan segala minat mereka supaya dapat dikongsikan bersama rakan, pasangan ataupun anaknya. Haa.. itulah sifat lelaki sebenarnya!

Lumrah Kehidupan Lelaki Memerlukan Minat & Hobi

Hobi Memainkan Peranan Penting Dalam Hidup Seorang Lelaki. Ia memberi kepuasan dan kebebasan untuk merekaPhoto from Pinterest

Tidak dapat dinafikan hobi lelaki ni memang nampak merumitkan di mata pasangnya namun terdapat pelbagai aktiviti yang dapat dilakukan melalui hobinya yang dapat memberikan sedikit ruang untuk mereka melepaskan segala perasaan terpendam.

Lelaki memang sukar untuk menunjukkan emosi mereka tetapi apabila sedang melakukan aktiviti kegemaran mereka. Di situlah kita dapat melihat sedikit emosi yang ada walaupun sekejap.

Menerima minat lelaki memang sukar untuk perempuan dan tak salah untuk korang cuba memahami hobi mereka dan memberi peluang untuk juga mengenali hobi tersebut kerana ia akan mengubah hidup lelaki tersebut.

Mana tau korang pun akan terjatuh cinta dengan hobi tersebut.

Mungkin korang suka baca ini:

📢 Follow kami di Instagram  Jomexplore Instagram

📢 Follow kami di Facebook Jomexplore Faecbook

📢Follow kami di Tiktok Jomexplore Tiktok